Sursă imagine: Unsplash.com
Cel mai bun echipament medical de protecție pentru un cabinet de cardiologie trebuie in primul rând să fie unul performant. Echipamentul trebuie sa ofere o barieră de protecție efectivă împotriva fluidelor și patogenilor, să fie rezistent, fabricat din material steril și nescămoșabil și să aibă un minim de rezistență necesar lucrului într-un cabinet medical sau bloc operator. Siguranța corpului medical și a pacienților nu trebuie să fie compromisă sub nicio formă.
La nivel european, piața dispozitivelor și a accesoriilor medicale este reglementată prin directivele 89/686/CEE și 93/42/CEE ale Consiliului European și de legislațiile naționale ale fiecărui stat membru. Directiva 89/686/CEE privind Echipamentele individuale de protecție (EIP) trasează liniile legale generale pentru comercializarea și libera circulație a acestui tip de echipament pe teritoriul Uniunii Europene și stabilește cerințele de siguranță minimale pe care orice tip de EIP trebuie să le îndeplinească pentru a asigura protecția integrității fizice și a sănătății utilizatorilor.
Directiva 93/42/CEE reglementează dispozitivele medicale și accesoriile din Clasa I, adică cele care prezintă un risc mic sau moderat pentru viața și integritatea fizică a pacientului sau utilizatorului. Aproape jumătate dintre dispozitivele și accesoriile medicale la ora actuală pe piață se încadrează în această categorie. Echipamentul medical din Clasa I este în general ne-steril din moment ce rolul lui principal este prevenția contaminării.
Echipamentul de protecție necesar unui cabinet de cardiologie
Un cabinet de cardiologie trebuie echipat în așa fel încât personalul medical să poate efectua orice tip de intervenție asociată specialității medicale în cauză. De exemplu, câmpurile sterile pentru protecția blocului operator și halatele medicale sterile creează un spațiu steril între personalul medical și pacient în timpul unei intervenții chirurgicale, izolând plaga deschisă sau incizia de contaminanți și apărând personalul medical de fluidele și patogenii ce ar putea proveni de la pacienți. Din acest motiv, echipamentul de protecție este deosebit de important pentru actul medical.
Halatul chirurgical
Halatul chirurgical este prima linie de apărare împotriva infecțiilor, având menirea să protejeze atât personalul medical cât și pacientul. Toate halatele chirurgicale utilizate într-un cabinet de cardiologie sau bloc operator ar trebui să se conformeze prevederilor din Directiva Dispozitivelor medicale (Directiva 93/42/CEE) menționată mai devreme și a prevederilor legale naționale din domeniu.
Un halat chirurgical ar trebui să ofere cel mai înalt nivel de protecție în timpul intervențiilor lungi sau a celor care presupun eliminarea de multe fluide cum este chirurgia cardiovasculara. De asemenea, un halat chirurgical bun trebuie să fie suficient de versatil să poată fi folosit în majoritatea intervențiilor și procedurilor medicale. Materialele trebuie să fie rezistente, nescămoșabile, și suficient de ușoare pentru a permite mișcarea liberă și circulația aerului, cerință critică pentru intervențiile de lungă durată.
În procedurile ce implică cantități mari de fluide, halatul chirurgical trebuie să fie ranforsat sau căptușit, adică întărit cu un strat adițional de material protector în părțile cu cea mai mare expunere la fluide (brațele și partea frontală) pentru a minimiza riscul de stropire.
Câmpurile chirurgicale sterile
Câmpurile sterile sunt materiale de protecție a blocului operator și pacientului cu principalul rol de a reduce riscul de infecții postoperatorii. Infecțiile chirurgicale pot complica viața pacientului, provocând durere suplimentară, încetinind procesul natural de vindecare a plăgii și necesitând costuri suplimentare legate de spitalizarea prelungită și medicamentele suplimentare administrate pentru tratarea infecției. Se estimează că în medie există un risc de 1% până la 3% de infecție postoperatorie.
Câmpurile chirurgicale sterile sunt disponibile într-o varietate de mărimi și materiale. Cele mai performante sunt cele cu un strat adițional de material nețesut, cum ar fi Spunbond, care așezate pe zona de intervenție asigură cel mai înalt grad de absorbție a fluidelor și o puternică barieră anti-microbiană.
Dimensiunile câmpului operator se vor alege în funcție de natura intervenției chirurgicale. De asemenea, când se alege un câmp steril trebuie să se caute un material care să se întindă rapid și ușor și să prezinte tracțiune bună și rezistență la rupere. Pentru un maxim de siguranță, câmpul steril ar trebui prevăzut cu o bandă adezivă.
Setul de cardiologie
Un set complet de cardiologie este esențial pentru săvârșirea actului medical în condiții de maximă siguranță și eficiență atât pentru medic cât și pacient. Setul de cardiologie Andser Medica vine cu un sortiment variat de consumabile necesare atât pentru pregătirea blocului operator înainte de intervenția propriu-zisă și cât și pentru eliberarea lui cât mai rapidă pentru următorul pacient.
Un set de cardiologie complet va ajuta la îmbunătățirea eficienței actului medical, prevenirea riscului de contaminare pre și post operatorii și reducerea costurilor inerente intervenției.