Sursa imagine: Pexels.com
Din cauza proliferării necontrolate a unor agenți patogeni noi din ce în ce mai rezistenți la tratamentele convenționale, prevenirea transmiterii bolilor de la corpul medical la pacienți și invers, precum și prevenirea apariției infecțiilor postoperatorii au devenit una dintre prioritățile majore ale membrilor echipelor chirurgicale și managerilor de cabinete medicale și spitale din toată lumea.
În timpul intervențiilor chirurgicale, orice plaga deschisă este expusă riscului de contaminare cu agenți patogeni fie prin atingerea directă de către personalul medical sau prin contactul cu suprafețe contaminate. Dar nu numai pacientul este expus riscului de îmbolnăvire în cadrul blocului operator (BO). Personalul medical riscă să se îmbolnăvească fie prin contact direct cu flora microbiana și fluidele corporale ale pacienților, fie prin penetrarea accidentală cu aceste fluide a echipamentelor standard de protecție (halate chirurgicale, mănuși și câmpuri sterile).
Echipamentul de protecție de bază în timpul intervențiilor chirurgicale
Halatele chirurgicale și câmpurile sterile reprezintă primele două linii de apărare împotriva patogenilor transmisibili în cadrul unei proceduri chirurgicale. În timp ce halatul protejează personalul medical de contaminanți, câmpurile sterile sunt materialele de protecție cu funcție anti-bacteriană destinate izolării și protejării plăgii pacientului de restul mediului.
Câmpurile sterile au fost încadrate în categoria produselor medicale tocmai pentru că aduc beneficii foarte mari sănătații și integrității fizice a pacientului în timpul actului medical. Este bine de știut că o plagă deschisă se poate infecta chiar și după dezinfectare din moment ce pielea nu va putea fi niciodată 100% sterilă. În mod surprinzător, chiar flora microbiană a pielii pacientului este una dintre principalele surse de infecție postoperatorie.
Tehnologiile utilizate în producerea câmpurilor sterile au avansat foarte mult în ultimii ani tocmai pentru a oferi cea mai bună protecție pentru pacienți și cadrele medicale. Un câmp steril bun va crea o puternică barieră anti-microbiană în jurul plăgii, va garanta absorbția și controlul fluidelor, va prezenta rezistență superioară la rupere și scămoșare, este impermeabilă, și are o tracțiune bună pentru a putea fi manevrată cu ușurință atât înainte cât și după intervenția chirurgicală.
Principalele tipuri de câmpuri sterile și utilizări
Câmpurile sterile se împart în mai multe categorii în funcție de procedura/procedurile medicale la care pot fi folosite. Pe lângă câmpurile sterile de uz general, așa numitele câmpuri sterile universale, există câmpuri sterile destinate unor intervenții foarte specifice cum ar fi laparoscopia sau artroscopia.
Câmpurile sterile sunt catalogate în funcție de proceduri pentru că gradul de absorbție și protecție al acestora diferă în funcție de riscul standard de contaminare cu fluide și contaminanți în timpul fiecărei proceduri în parte. De exemplu, intervențiile ORL și oftalmologice prezintă cel mai mic risc de contaminare, pe când operațiile pe cord deschis, operațiile de cezariană și orice alte intervenții care presupun contactul direct al mâinilor chirurgului cu o cavitate deschisă prezintă cel mai înalt risc de contaminare.
Câmpuri sterile și seturi de ortopedie
Acest tip de câmpuri chirurgicale au caracteristici speciale concepute în funcție de particularitățile chirurgiei ortopedice, precum un grad mai înalt de absorbție a fluidelor, decupaje speciale care se pliază perfect pe membrele pacienților, suport pentru tuburi, fante de colecție a fluidelor, materiale mai groase și cu un grad mai ridicat de rezistență și multe altele.
Câmpuri sterile și seturi de cardiologie
Câmpurile sterile pentru cardiologie sunt concepute special pentru satisfacerea cerințelor complexelor intervenții cardiovasculare. Materialele utilizate sunt în general bi sau triplu stratificate, cu un grad maxim de absorbție si risc minim de scămoșare. Câmpurile sterile de cardiologie mai sunt prevăzute și cu bande adezive pentru fixare de corpul pacientului și orificii sau câmpuri de acoperire potrivite diferitelor tipuri de proceduri medicale.
Selecția Anser Medica de câmpuri medicale și seturi de cardiologie este concepută atât pentru procedurile complexe de diagnostic, inclusiv angiografii și artroscopii, cât și pentru intervențiile de chirurgie cardiovasculară propriu-zise, cum ar fi implantarea stimulatorului cardiac.
Câmpuri sterile și seturi de ginecologie
MAYO oferă o gamă variată de consumabile de înaltă calitate pentru controlul efectiv al fluidelor pe durata procedurilor de obstetrică-ginecologie și operațiilor de cezariană. Câmpurile sterile MAYO au în grad înalt de absorbție a fluidelor, sunt ușor de manevrat și aruncat și reduc riscul contaminării pacientului și a personalului medical cu sânge și secreții corporale.
Câmpuri sterile și seturi pentru angiografii
Angiografia, în special cea femurală, necesită un tip special de câmpuri sterile datorită cantității mari de fluide asociate acestei proceduri de diagnostic. În acest caz, controlul efectiv al fluidelor este necesar atât pentru protecția pacientului cât și a corpului medical. Setul de angiografie Andser Medica conține un câmp chirurgical steril mare, câteva câmpuri chirurgicale absorbante și diferite câmpuri pentru protecția aparaturii și instrumentelor pentru ca întreaga procedură să decurgă fără nicio surpriză.
Câmpuri sterile și seturi universale
Acest tip de câmpuri sterile pot fi utilizate în majoritatea intervențiilor chirurgicale. Seturile universale Andser Medica vin cu o gamă variată de sisteme de protecție, de la câmpuri sterile de diferite dimensiuni și câmpuri de protecție masă instrumentar până la halate chirurgicale ranforsate și sisteme de protecție cu bandă adezivă.